lauantai 10. elokuuta 2013

Ruskea keittiö kohtaa dc-fixin

Pellavatehtaankadun remontti- jännitysnäytelmä alkaa kodin sydämestä, keittiöstä. Olen aina pohtinut lukiessani sisustuslehtien juttuja, kuten ”Tee hurja muodonmuutos satasella”, että onko se oikeasti mahdollista. Päätin tarttua haasteeseen, tiukentaa kukkaroni nyörejä ja kokeilla olisiko minusta toteuttamaan keittiöni pintaremontti alle satasen.

Oli selvää, ettei vuokra-asuntoon olisi mahdollista eikä myöskään järkevää  vaihtaa tai maalata kaapistoja, joten ratkaisun olisi löydyttävä jostain muualta. Olen todella koukuttunut Pinterestiin, kuten moni muukin tyttölapsi, joten lähdin etsimään inpiraatiota tuolta tyylin ja sisustuksen mekasta. Tiesin, että moni muukin kamppailee saman ongelman kanssa, eli kuinka vuokra-asunnosta saisi loihdittua persoonallisen ilman poraamista ja tapetointia, joten aikani etsittyäni löysin ilmiön nimeltä dc fix. Sisustukseen tarkoitettu kontaktimuovi on ollut jo kauan markkinoilla, mutta viime aikoina dc fix on vallannut maailmaa yhä nopeammin ja nykyään kaupoista löytyy satoja erilaisia vaihtoehtoja, joilla uudistaa pintoja edullisesti ja helposti. Innostuin siitä, kuinka monipuolisesti kontaktimuovia voisi käyttää ja tajusin, että 76 neliön asunto kävisi pian pieneksi, jos haluaisin toteuttaa kaikki ideani.

Toteuttamisen tuskaa...


Nopean Bauhaus ostosreissun jälkeen aloitin urakkani ruuvaamalla alakaappien ovet irti putsaten ne kunnolla, jotta pinnalle ei jäisi epäpuhtauksia tai rasvaa. Käytin muovin kiinnittämisen apuna viivoitinta, joka piti ilmakuplat poissa ja pinnan sileänä. Keittiön ovien pyöreät kulmat eivät olleet ihanteelliset muovin kiinnittämiseen, sillä käännöksistä ei saanut näkymättömiä parhaimmallakaan sorminäppäryydellä, mutta hiuskuivaajaa käyttämällä sain muovin pehmenemään ja asettumaan kulmiin kauniisti. Alakaappien päällystäminen oli helppo nakki verrattuna lasillisiin yläkaappeihin. Tuli huomattua, ettei lasiovea kannattanut päällystää samalla tavalla kuin alakaappeja, sillä materiaalia meni hukkaan älyttömästi. Kokeilin toista lähestymistapaa tilanteeseen ja leikkasin seuraavaan oveen kaksi L-muotoista palaa, jotka yhdistin alanurkista. Nurkassa kyllä näkyy saumakohta, mutta hyväksyn asian, koska materiaalihukka pienentyi huomattavasti ja näin säästin myös rahaa. Muovi on toki ihanaa ja kätevää muttei halpaa. Kuten pelkäsin, neljä ostamaani rullaa eivät riittäneet koko kaapiston uusimiseen, joten toinen reissu Bauhaukseen oli paikallaan. Lopulta keittiön kaapistot imivät itseensä 3 valkoista rullaa ja saman verran mustaa. Ja vielä oli tekemättä jääkaappikin!

Kylmäkaappi korjaukseen


Päätin myös tehdä muodonmuutoksen toiseen kohteeseen, nimittäin jääkaappiin. Olen aina miettinyt voisiko tylsiä ja ankeita kodinkoneita piristää jotenkin, joten kontaktimuovi antoi minulle mahdollisuuden uudistaa tuota valkoista kylmää möhkälettä. Jääkaapin olin suunnitellut päällystäväni keltaisella, mutta hylkäsin suunnitelman aika nopeasti punertavan lattiamme vuoksi. Kun keltainen jääkaappi- ajatus oli hylätty, ajattelin tekeväni sabluunamaisen kuvan oveen. Äärettömän pitkien ja tuskallisten en-osaa-päättää-kuvaa-päivien jälkeen delegoin tehtävän miehelleni ja hän päätti taiteilla jääkapin oveen makkara-aterian. Lopputulos on aika hauska, vaikka yksinkertainen onkin.


Vielä ripaus IKEAA


Kun keittiön kaapistot olivat saaneet uuden värin pintaansa, oli aika somistaa keittiö. Satasen keittiöbudjetti, josta olin jo törsännyt 60 euroa kontaktimuoviin, ei sallisi reissua Boknäsiin, joten istahdin kiltisti bussiin ja lähdimme töröttelemään kohti tuota tuhansien hehtaarien kokoista ostoshallia, jota Ikea:ksi kutsutaan. Olin tehnyt ostoslistan jo valmiiksi, jotta välttyisin turhilta extempore ostoksilta, mutta let`s face it, niiltä ei voi välttyä Ikea:ssa. Jätin väliin showroomit ja rynnistin nopeasti osastolta toiselle nakaten koriin vain ja ainoastaan listalla olevia tavaroita. Onnistuinkin aika hyvin, kunnes tapahtui sortuminen noin puolessa välissä tuota nuolin osoitettua ostospolkua. Kun olin hetken heikkouksissani napannut turkoosit sisustustyynyt koriini, sitä seurasi monta muuta heräteostosta. Mukaani lähti kaiken tarpeellisen lisäksi siis kaksi turkoosia sisustustyynyä, lampaantalja, kakkukupu, erilaisia kulhoja ja kukkamaljakko. Ikea 1- Minä 0


Keittiö: sinut on dc fixattu!Kokonaisuudessaan keittiöprojekti kesti puolitoista kuukautta. Suurimpaan työhön, eli kontaktimuovien laittoon ei mennyt kuin 4 päivää, joten ihmettelen itsekin, kuinka ihmeessä projektiin upposi noin paljon aikaa? No, lopputulos on kuitenkin mahtava ja olen erittäin tyytyväinen keittiöön. Minusta on kuoriutunut oikea pullapeukalo uuden keittiön myötä. Kauniissa tilassa on hauska puuhailla!


Entäs budjetti sitten? Niinhän siinä kävi, että Ikea-reissu koitui kohtalokseni ja ylitin satasen budjettini viidellä eurolla ja viidelläkymmenellä sentillä. Hamstraaja-miehelläni on läjittäin tavaraa, josta minä en tiedäkään, joten säästin paljon koluamalla omaa varastoamme.


Muutokset keittiössä:

Kaapistojen ovien ja jääkaapin päällystäminen sisustusmuovilla, Bauhaus 58.80€
Vanha pöytälevy ja pukkijalat, omasta varastosta 0€
Tuolit 4 kpl, Tori.fi, 15€
Leipälaatikko, vanhemmilta 0€
Tanko ja koukut, IKEA yht. 9,90€
Kasvihuone, IKEA 12,90€
Yrttien siemenet, 3 kpl 5€
Ruukut, omasta varastosta 0€
Purkit ja purnukat, keräilty sieltä sun täältä 0€
Lakanakangas hyllyverhoon, 0€
Kangasväri, Donno.fi, 3,90€
Tuputin vanhasta patjasta 0€
Yhteensä 105, 50€

Nyt kun keittiö on valmis, voinkin tossutella tästä makuuhuoneen puolelle ja alkaa pohtimaan tulisiko vauvan huoneeseesta ruskea, keltainen vai mikä.

Tapailemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti