maanantai 9. syyskuuta 2013

Nuttu ja muutama töppönen

No, syksyhän on tulossa ja niin myös kamala viima ja kylmät kelit. Siksipä aloitin jo hyvissä ajoin harjoittelemaan taas neulomisen jaloa taitoa, jonka kummasti kesän aikana aina unohdan ja joudun aina opettelemaan joka vuosi uudestaan. Vauvan nuttuja ja töppösiä on älyttömän hauska neuloa, koska A; ne ovat niin pieniä ja B; tästä syystä ne valmistuvat ennätysvauhtia. Tai ainakin, kun taas olen opetellut lukemaan käsityölehtien ohjeita ja niiden ihmeellisiä lyhenteitä. Miksi muuten neulonta- ohjeista tehdään niin saamarin vaikeita ja vaikeasti ymmärrettäviä?


En itse tilaa käsityölehtiä, koska olen pihi ja saita, mutta käyn aina lainaamassa kirjastosta lehtiä ja kirjoja, joista apuja ja neuvoja löytyy. Löysin hyllyjen uumenista kirjan `Neuleita kullannupulle`,
jossa ällöttävän makeasta nimestä huolimatta oli paljon helppoja ja kauniita neuleohjeita.

Valitsin `Helppo villatakki`-ohjeen ihan siitäkin syystä, etten usko vielä osaavani kovin kimuranttia puikkotaiteilua, mutta mielestäni tämä takki- ohje oli kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunein.

Villatakin teko oli tosiaankin helppo, koska siihen ei tarvinnut tehdä saumoja tai koristeluja, vaan takki neulotaan kokonaan ainaoikein-neuleena.  Itse tein takin pienimmällä ohjeella, joka sopii vastasyntyneestä noin 1kk ikäiselle vauvalle. Mutta koska villatakki on niin nopea tehdä, voi uuden tekaista vaikkapa jokaiselle kuukaudelle.Kirjan lisäksi koppasin kassiini hurjan määrän lehtiä. Jos totta puhutaan, niin taisin laintata kaikki hyllyissä olevat lehdet, mutta palautin kyllä seuraavana päivänä suurimman osan takaisin. 

Anteeksi siis te, jotka menitte kirjastoon heinäkuun lopulla löytämättä yhtään Moda ja Suuri käsityö- lehteä. 
Syyllinen on tässä.

Vaikka hamstrasin hullun määrän lehtiä, en käyttänyt kuin yhden lehden neuleohjeita. Löysin nimittäin Modan 2/2011 numerosta kaksi aivan liian söpöä tossujen ohjetta, joten kaikki muut lainaamani lehdet olivat turhia.


Molemmat tossut neulotaan ainaoikein- neuleisena ja niissä on samanlainen pohja. Ensimmäisessä mallissa päällinen ommellaan pohjaan kiinni niin, että kantaosa jää osittain päällisen sisään. Kelta- ruskeat tossujen päällinen neulotaan kerralla ja keskelle tulevaaan saumaan pujotellaan kengännauhat esim nahkanauhasta. Itse laitoin ihan vain villalankaa, koska en viitsinyt lähteä ihan töikseni nahkanauhaa ostamaan.


Tossujen ohjeet Moda 2/2011:
Nyt jatkan vaunujen kopan viimeistelyä ja toivon, että poika nukkuu vielä seuraavan tunnin sikeästi, että saan työn valmiiksi. Haluaisin jo päästä strollailemaan ympäri Puu-Tammelaa pikkukengissä raitavaunujen kera ennen syksyn sateita ja kolkkoa säätä. 

Kesän viimeinen puistopiknik täytyisi myös tehdä! Kunhan saan vaunut valmiiksi niin käyn kurkkaamassa omakotialueella, josko "saa ottaa" omenat olisivat saapuneet.

Tahdon jo omenapiirakkaa.2 kommenttia: