keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Palloilua! Diy lahjaidea jouluun.

Tällaisia narusta tehtyjä pallovalosarjoja on ollut jo monta vuotta pitkin poikin kauppoja myynnissä, mutta innostuin itse tekemään tällaisen ystäväni innoittamana. Itse halusin valosarjat sekä makuuhuoneen että keittiön ikkunoihin tuomaan valoa sekä sitä kuuluisaa joulutunnelmaa

En voi kehua prosessia helpoksi pikkunäpertelyksi, mutta mahtava  joululahjaideahan tämä on. 
Ja korttiin voi sitten kirjoittaa, kuinka isosti toisesta välittää, kun palloja on sormet verillä ja paita liimassa askarreltu.

40 kappaleen valosarja keittiön ikkunassa. Ylimääräiset pallot kehystävät kynttilöitä keittiön ikkunalla.20 kpl valosarja makuuhuoneen ikkunassa.

Saako kameraansa inhota. No minä ainakin INHOAN tätä minun rakkinetta, jolla ei saa kunnollista kuvaa normaalissa huoneenvalossa hämärästä nyt puhumattakaan!
Mur mur.

Ostan heti uuden kun saan mahdollisuuden.
Ja rahaa.
Haluaako joku sponsoroida?
Really. 
Not joking.


Narupallojen ohjetta teidän ei tarvitse erikseen etsiä sillä tein teille vaihe-vaiheelta jokaista likaista yksityiskohtaa myöten ohjeet, joita seuraamalla voitte tehdä ihka oman valosarjan. Toivottavasti säästytte näin virheiltä, joita minä tein.

Aloita puhaltamalla vesi-ilmapallot. Itse aloitin puhaltamalla niistä aivan liian suuria ja näin niistä tuli suuria ja soikeita kuin strutsinmuna. Älkää tehkö näin. Pieni ja pyöreä sen olla pitää. 
Kun pallot on puhallettu, on aika päällystää ne elmukelmulla, jotta liimattava naru ei tartu vesiilmapallon pintaan. Helpoin tapa tehdä tämä on ottaa esiin veitsi ja leikkuulauta ja suorittaa kelmun leikkaaminen ja pallon kääriminen kätevästi kuvan osoittamalla tavalla.
Kelmussa pyöritellyt pallot valmiina narutettaviksi!


Hyvin tehdyn liima-vesiseoksen ohella on tärkeää valita tarkoitukseen sopivaa narua. Näin pallot pysyvät kasassa eivätkä hajoa, kuten minulla. Yleensä pallot tehdään paperinarusta tai kirjonta/virkkauslangasta.

Valitse siis naru, joka imee liima-vesiseosta hyvin. Itse valitsin vain jotain kaapista löytyvää (nimi ei tiedossa, kuva ohessa. Tämä naru ei pysynyt kuivuttuaan pallon muodossa vaan lässähti surkeasti, kun pujotin valoja palloihin. Tein muutamia palloja myös paksummasta neulontalangasta ja ne onnistuivat täydellisesti! Koska näitä täydellisiä palloja ei ole tosiaan kuin muutama, ne eivät päässeet ikkunoihin vaan ympäröivät kynttilöitä. 

Tee liima-vesiseoksesta tarpeeksi tujua, eli suunnilleen puolet liimaa ja puolet vettä. Tavallinen erikeeperi käy hyvin. Laita liimaseosta muutama desilitra ja laita seos tarpeeksi suureen astiaan. Tämä siksi, koska sinun täytyy upottaa kätesi liimaseokseen. 

Keri narua yllä olevan kuvan mukaisesti, niin, että kun olet upottanut sen seokseen ja alat sitä nostaa, ei se menisi solmuun. Äärettömän ärsyttävää alkaa selvittämään liimaseoksessa olevaa narua. Ei siis tarvitse kokeilla. Uskokaa nyt vain.


Itse luotin purkin valinnassa turkkilaiseen. Ehkä turhan syvä, mutta toimii.
Pyörittele narua pallon ympärille niin paljon kuin tahdot. Mitä tiheämmin narua kierittää, sitä peittävämpi pallosta tulee. Toinen huomion arvoinen seikka narun määrässä on, että valopäät pysyvät peremmin paikoillaan mitä tiheämmin pallo on tehty. 

Älä kuitenkaan liioittele, tahdothan, että valo paistaa läpi.


Varaudu liimaroiskeisiin suojaamalla työpaikka vaikkapa roskasäkillä!


Älä ole kärsimätön neulasi kanssa!
Pallot saavat kuivua yön yli.Kun olet antanut pallojen kuivua rauhassa, seuraa pallojen puhkominen. JEIJ!


Revi Elmu-Kelmu ja vesi-ilmapallo varovasti suurimmasta raosta, jonka löydät.
Tässä vaiheessa kannattaa olla vielä suoja-alustan päällä, koska kuivettunutta liimahöttöä lentelee.

Sitten vain valoja pujottelemaan pallojen sisään!
Toivottavasti tästä oppaasta oli apua ja pääsette ilahdutattamaan ystäväänne pallolahjalla.

Seuraavalla kerralla asiaa taas lastenhuoneesta.
Lipasto on löytänyt oman paikkansa (ilman tapettia tosin) ja askartelen huoneeseen auto-valaisimen ja juna-hyllyn vanerista!

Näkemisiin siis ensi kertaan!2 kommenttia:

  1. Minä teen tämän aina niin että vasta kerimisen jälkeen laitan siveltimellä tai pensselillä sen liimavesiseoksen siihen pintaan.

    VastaaPoista
  2. Juu tapoja on erilaisia :) Itse halusin upottaa narut kunnolla liimaan, että tulee varmasti kestäviä.

    VastaaPoista